Uit het nieuws van vrijdagochtend 3 mei

Het aantal schademeldingen na het recente noodweer in delen van het land is gestegen tot meer dan 250, zo hebben verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN) gemeld. Vooral huizen hebben te lijden gehad onder de gevolgen van het harde weer, met schade als gevolg van overstromingen of lekkages door krachtige wind.

Interpolis heeft tot nu toe 175 meldingen ontvangen, voornamelijk afkomstig uit Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, meldde een woordvoerster op vrijdagmiddag. Bij NN zijn inmiddels ongeveer tachtig meldingen binnengekomen, volgens een woordvoerder. Er wordt momenteel hard gewerkt door deskundigen om de ernstigere schade te inventariseren, en klanten worden zo snel mogelijk bijgestaan met eventuele noodmaatregelen. Ook OHRA en de verzekeringen van ABN AMRO, ING en SNS vallen onder NN.

Op donderdag 2 mei ‘24 zorgde het slechte weer voor aanzienlijke overlast op verschillende plaatsen in Nederland, vooral in het zuiden. In Valkenburg en Berg en Terblijt, Limburg, zijn waterbassins overstroomd als gevolg van de zware regenval. Dit resulteerde in schade aan woningen, volgens de brandweer op vrijdag.

Een waterbassin van Rijkswaterstaat nabij de A79 in Valkenburg leidde tot schade aan drie woningen door overstroming. Rijkswaterstaat en de brandweer zijn begonnen met het wegpompen van water uit het bassin. "De situatie is nu onder controle", aldus een woordvoerder van de brandweer op vrijdagochtend. "Het gevaar is geweken."

daoudi-aissa-Pe1Ol9oLc4o-unsplash-2.jpg

In Berg en Terblijt veroorzaakte een overstroomd waterbassin een grote modderstroom, die woningen binnendrong en aanzienlijke schade veroorzaakte. De modderstroom volgde een weg door een straat waarlangs ongeveer vijftig woningen liggen. De omvang van de schade is nog niet precies bekend.

Het midden en zuiden van het land zijn donderdagavond zwaar getroffen door het noodweer. In Nuth sloeg de bliksem in een woning in, wat resulteerde in een explosie in de meterkast en een daaropvolgende brand. De bewoner wist de beginnende brand zelf te blussen, waarna de brandweer verdere schade kon voorkomen. De woning heeft aanzienlijke schade opgelopen.

atilla-bingol-RcEWuCd3dK4-unsplash.jpg
De gemeente Meerssen meldt dat door de grote waterstroom kiezels en modder op verschillende wegen zijn beland. De gemeente is bezig met veegwagens om de straten schoon te maken. Ook zijn door het overvloedige water putdeksels omhoog gekomen. Een fietstunnel onder de A2 tussen Rothem en Meerssen is vanwege wateroverlast afgesloten en blijft dat totdat de tunnel is gereinigd.
De brandweer moest in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer zeventig keer uitrukken vanwege wateroverlast in Zuid-Limburg. Niet alle getroffenen konden worden geholpen. "Helaas moeten mensen vaak zelfstandig handelen", zei de woordvoerder. "Bijvoorbeeld als hun kelder onder water staat, moeten ze die zelf leegpompen."

Op vrijdagochtend was de brandweer nog bezig met opruimwerkzaamheden waar eerder geen tijd voor was. "We verwachten dat de situatie langzaamaan weer normaliseert", aldus de woordvoerder. "Er komen bijna geen nieuwe meldingen meer binnen."

Advies van team Daxateur
Als team Dakateur willen we benadrukken hoe belangrijk een goede voorbereiding en preventief dakonderhoud zijn om de schade door noodweer te beperken. Het recente noodweer heeft eens te meer aangetoond dat gebouwen, met name de daken, kwetsbaar zijn voor extreme weersomstandigheden. Door regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren, kunnen potentiële zwakke plekken worden geïdentificeerd en versterkt voordat zich ernstige problemen voordoen.

Allereerst is een goed voorbereid noodweerplan essentieel. Dit omvat het regelmatig controleren van dakgoten, afvoerpijpen en dakbedekking om verstoppingen en lekkages te voorkomen. Door deze controles uit te voeren vóór het begin van het stormseizoen kunnen mogelijke problemen tijdig worden aangepakt.

Ten tweede is preventief dakonderhoud cruciaal om de structurele integriteit van het dak te waarborgen. Door regelmatige inspecties uit te voeren en kleine gebreken direct te repareren, kunnen grotere schades worden voorkomen. Het tijdig vervangen van versleten dakbedekking, het repareren van loszittende dakpannen en het versterken van dakconstructies zijn slechts enkele voorbeelden van preventieve maatregelen die kunnen worden genomen.

Bovendien kan het investeren in stormbestendige dakmaterialen en constructietechnieken de weerbaarheid van het dak tegen extreme weersomstandigheden vergroten. Door te kiezen voor materialen die bestand zijn tegen harde wind, hevige regenval en hagel, kunnen gebouwen beter worden beschermd tegen schade.

Kortom, een goede voorbereiding en preventief dakonderhoud zijn van vitaal belang om de schade door noodweer te beperken. Door proactief te handelen en tijdig maatregelen te nemen, kunnen gebouweigenaren de veiligheid en duurzaamheid van hun daken waarborgen en de kosten van reparaties en herstelwerkzaamheden verminderen.

eutah-mizushima-F-t5EpfQNpk-unsplash.jpg